Bij dit project hebben we aan een bestaande jaren 50 woning een ruime aanbouw ontworpen. De staat van het huis was niet al te best, dus een grondige renovatie was nodig. Tevens was de ruimte voor dit samengestelde gezin te klein en was een duurzame aanbouw noodzakelijk. In het ontwerp is rekening gehouden met de nieuwste technieken en materialen om de aanbouw zo duurzaam mogelijk te maken. Met 2 grote daklichten brengen we voldoende daglicht in de woning. De oude keuken/eetkamer en woonkamer worden samen een grote woonkamer. In de aanbouw is er plaats voor een grote leefkeuken en eetkamer. Tevens is hier de masterbedroom met inbouwkasten en een ruime badkamer te vinden.
Voor deze opdracht hebben we het interieur van de woning geheel gerenoveerd en opnieuw ingedeeld op begane grond niveau, waarbij de tuin een onderdeel is van de verbouwing. Het idee is geweest om het interieur met buiten te verbinden en de leefruimte bij mooi weer te verdubbelen maar ook gevoelsmatig minder niet in de weg te hebben staan richting het terras en de tuin. De bestaande aanbouw fungeert met haar openslaande deuren als een corridor en hierop sloot een grondige herindeling van de keuken, eetkamer en bijkeuken aan. De bijkeuken is opengebroken en hierin is de keuken doorgezet. De keuken is zo groter maar ook het daglicht komt nu van alle vier de zijden van de woning. Met het resultaat dat het terras een verlengstuk van de woning is geworden, die door toevoeging van de pergola met een waterafstotend schaduwdoek het mogelijk maakt om een groot deel van het jaar buiten te leven.
Doordat alles naadloos doorloopt wilden we met de tuin buiten het terras iets anders doen door hoogteverschil toe te passen. Door op verschillende hoogte bakken van steenschotten te plaatsen is de begroeiing van binnenuit beter te zien en door een zitkuil te maken, zit je ook als het waait, heerlijk beschut in je tuin te genieten.
Maatwerk keuken
De grootste uitdaging van dit plan was de plaatsing van de keuken, in verband met twee constructieve kolommen die niet konden worden verplaatst is er voor gekozen om deze op te nemen in de keuken. Eén duidelijk zichtbaar door het kookeiland, de andere verstopt achter een kastenwand waarin apparatuur maar ook een nieuwe routing gemaakt is, zoals hiernaast te zien is. Deze maatwerk keuken, ontworpen door ons en gebouwd door Hubbers Interieurmakers, is georiënteerd op de tuin. Als je aan het koken bent kijk je uit op de tuin en ook de zichtlijnen zijn in lijn met de buitenruimte. De bijkeuken is bij de keuken gevoegd zodat langs de buitenmuur nog een groot werkblad is waarin een kleine moestuin is geïntegreerd. Alle kasten zijn opgebouwd uit gerecycled plaatmateriaal. De fronten van de keuken zijn gemaakt van duurzaam FSC® hout, samen met de opdrachtgever hebben we gekeken naar de vlakverdeling van het hout. Uiteindelijk zijn de panelen voorzien van subtiel freeswerk in de vorm van een Hongaarse punt. Voor het spoelgedeelte hebben we een stuk natuurlijk vochtwering aangebracht in de vorm van tadelakt.
Gebruik wat reeds aanwezig is
In de gehele woning was de bestaande houten afwerkvloer echt aan vervanging toe. Opschuren was geen optie meer en eigenlijk was hoe de vloer destijds gelegd was ook al een probleem. De vloer is er uitgehaald en naar een houthandel gebracht die er een tweede leven aan heeft kunnen geven. Dan bleven we over met de kale vloer, hierin hebben we vloerverwarming in laten frezen en vervolgens enkel weer afgewerkt met een dunne toplaag doorgetrokken naar het terras voor een optische eenheid.
Alle muren zijn voorzien van ecologische leemstuc: deze hebben we een frisse nieuwe laag gegeven en afgewerkt met krijtverf van Amazona. Eveneens de plafonds hebben we voorzien van een nieuwe kalklaag en laag krijtverf.
Als je renoveert steekt alles wat je niet onder handen neemt af, als een vlag op een modderschuit. De gordijnen die er hingen konden nog prima een ronde mee, door her en der wat nieuwe onderdelen in te zetten werkt alles weer als nieuw! De haard is ook aangepakt door hem beter te installeren en de ontbrekende onderdelen (van een fraai ontwerp wat met elastiekjes bij elkaar blijft) aan te vullen.
Een binnenruimte buiten
Zoals eerder gezegd hebben we er voor gekozen om ook de buitenruimte meer te betrekken bij de woning. Het terras is doorgetrokken en is via de openslaande deuren in directe verbinding met de eetkamer en keuken. Door het plaatsen van een grote pergola over de volle breedte van de woning is de buitenruimte vrijwel het geheel jaar te gebruiken. De waterafstotende schaduwdoeken zorgen voor een droge en comfortabele plaats om buiten te kunnen genieten van een maaltijd of een borreltje. Een bestaande kolom van de overkapping hebben we vervangen door een boomstam, dit soort natuurlijke materialen versterken het buiten gevoel en geeft het allemaal een prettigere uitstraling.
Om meer natuurlijke elementen vanuit het interieur te ervaren hebben we gekeken om in de rest van de tuin te spelen met niveau verschillen. Uiteindelijk is de keuze gevallen op een ruime zitkuil die met tweedehands steenschotten vormgegeven is. Een mooi robuust duurzaam product dat uitermate goed past bij de wensen van de opdrachtgever.
Voor dit penthouse met een fantastisch uitzicht op de 8ste en 9de verdieping was het in eerste instantie het idee om vooral veel openheid te creeren. De focus diende vooral op buiten te liggen: het uitzicht. De hele woning wordt dan ook gekenmerkt door lange zichtlijnen. Dit hebben we o.a. verkregen door de slaapkamers te voorzien van een glasstrook aan de bovenzijde zodat de gehele parterre als één ruimte blijft werken, wat een enorme lichttoetreding en ruimtelijkheid biedt. Ook op de verdieping bij binnenkomst hebben we door toepassing van veel glas en het draaien van de trap i.c.m. een open keuken en tunnelhaard, de omgeving naar binnen gehaald. De bewoners hadden een grote hoeveelheid gebrandschilderde ramen en art-deco meubels. Dit wilde ze inpassen in een modern interieur. Zo zijn er ramen als deur verwerkt en ook is er een raam opgenomen in het entree portaal. Door op maat gemaakte plafondhoge deuren, zonder plinten en bovendorpels, is het de eenheid van het appartment zo optimaal mogelijkheid bewaard gebleven.
De onderstaande highlights hebben we aangebracht in een woning in Westland door veelvuldig met de opdrachtgever van gedachte te wisselen. Overloop Het meest bijzondere in dit huis is de multifunctionele overloop. Als de deuren openstaan zijn de kinderen niet met huiswerk bezig of aan het slapen. Hierdoor heb je overdag geen afgesloten ruimten en blinde vlekken in huis. Het beoogde doel om het gastkind wat ca ééns per half jaar wisselt zo laagdrempelig mogelijk in contact met de kinderen te brengen werkt super! Deuren Ook hier is gebruik gemaakt van plafondhoge deuren die bij opening in een naadloze overgang tussen de ruimten voorzien. Badkamer Een luxe inloopdouche hebben we laten plaatsen aan de lange zijde van de ruimte. En aan de andere zijde is een kast verwerkt. Hal De openslaande deuren hebben we als het ware door laten trekken als ramen. Zodat er een enorm lichtpartij ontstaat. Hierdoor oogt de smalle gang toch luchtig. Natuurstenen trap De betonnen trap is afgewerkt met een soort tadelakt. Hierdoor lijkt het een natuurstenen trap die in een witte omgeving meteen luxe uitstraalt. Om de trede een vierkante spot wat een mooi effect geeft als het donker is. Keuken Dit kookeiland loopt over in een snijblad. We hebben bewust gekozen voor twee verschillende materialen omdat het ook twee verschillende functies heeft.
Dit door Alberts & Van Huut gebouwde complex in Nijkerk wordt als antroposofische architectuur gekenmerkt. Om kort te gaan; alles is scheef en verdraaid. De grote open ruimte boven het centrum van het dorp biedt een mooie basis. We hebben gekeken waar vooral de behoeftes lagen en die waren enerzijds heel praktisch (veel bergruimte) maar ook een gevoel van geborgenheid ontbrak in de openheid van de woning.
Woonkamer met schermen
Persoonlijke spullen een goede plek geven was een belangrijk item in de totstandkoming van dit interieur. Door kamerschermen te plaatsen ontstaat een speelse verdeling. De wisselwerking met buiten komt optimaal tot zijn recht door een luchtige invulling van de raambekleding.
Kasten wand met kunst
In deze wand hebben we een kast gemaakt en in plaats van de kunst op te hangen hebben we het juist geïntegreerd. De doeken waren een erfstuk en leken ons mooi te mixen met een strakkere vorm. Door een donker materiaal en zijn unieke vorm springt de kunst er echt uit en wordt een echte eyecatcher. De (achterliggende) kastruimte valt niet of nauwelijks op.
Wand met verlichting
Een detail van het licht en de kunst. Door de open structuur van de lamp zijn de kunstwerken nog altijd goed zichtbaar en heeft de eettafel toch een duidelijke plek in de ruimte.
Detail schuifpanelen
Zonering van de keuken-eetkamer vs woonkamer is verkregen door spanpanelen te plaatsen die in lijn met de hellingshoek van de architectuur van het gebouw zijn.