Circulair meubilair in het circulaire kantoor

Circulair meubilair in het circulaire kantoor

Stel je voor: je bedrijf gaat verhuizen of je wil je interieur aanpassen. Je haalt een paar tussenwanden uit elkaar en maakt daar een concentratiewerkplek van. De planken die je overhoudt, worden een trap met een vergaderplek eronder. Met enkele nieuwe bureaus en een paar flinke planten erbij heb je zo een nieuw kantoor. Dat is het concept van Ozo circulair kantoormeubilair.

Ozo biedt robuuste elementen van supersterk circulair hout die steeds opnieuw te gebruiken zijn. Zie het maar als een kruising tussen Lego® en Kapla®. De elementen zijn stoer en eerlijk en bovendien circulair. Als je ze op de juiste manier toepast, kunnen ze eindeloos opnieuw gebruikt worden. Zo ben je extreem flexibel en heb je veel minder materialen (en dus geld) nodig.

Of je nu organisaties adviseert als architect of projectinrichter of je koopt als organisatie zelf circulair meubilair in; we gaan samen op zoek naar een interieur dat gezond en uitnodigend is om in te werken. Het past bij de organisatie en heeft een minimale footprint, Ozo circulair kantoormeubilair kan eenvoudig ingezet worden als aanvulling in dit interieur.

Hout als circulair meubilair

Ozo wordt gemaakt van CLT. Dit is blank, licht hout met een zichtbare nerf. Indien gewenst kan het hout afgewerkt worden met ecowax of ecologische verf.

Deze stevige basis kan desgewenst aangevuld worden met sfeermakers als tapijt, verlichting, raambekleding en planten. Uiteraard zijn deze additionele producten herbruikbaar en eerlijk zoals wol, katoen, vilt, bamboe, jute, hennep of gerecycled glas en plastic.

Pijlers

Een interieur moet in de eerste plaats goed voelen. Sfeer en comfort zijn minstens zo belangrijk als duurzaamheid en circulariteit. Ozo interieurs brengen de voordelen van de natuur naar binnen. Natuurlijke materialen, kleur en groen zorgen samen met het juiste ontwerp dat gebruikers zich prettig voelen in de ruimte.

Dit zijn de pijlers voor een Ozo-interieur:

Een pure, eigentijdse uitstraling

Het materiaal is stoer, basic en eigentijds. Er wordt gewerkt met supersterke, houten elementen die als meubels dienen, maar die ook gestapeld kunnen worden zodat plateaus, vides en entresols ontstaan. De architect of gebruiker maakt het ontwerp, Ozo zorgt dat het voor elkaar komt.

Welzijn voor de gebruiker

Mensen zijn op hun best in de natuur. Met een Ozo interieur haal je de kracht van de natuur in huis. Dat begint bij het hout. Iets puurders bestaat bijna niet. Als je vanaf het eerste ontwerp de parallel met de natuur voor ogen houdt, kom je al snel op zaken als heldere zichtlijnen, variatie in werkplekken, een prettig binnenklimaat, goede akoestiek, een minimum aan toxische stoffen en het gebruikt van natuurlijke kleuren. Dit is allemaal mogelijk en we kunnen hierin meedenken.

Een absoluut minimum aan belasting voor mens en milieu

We werken vanuit een diep respect voor mens en milieu. Ozo is gemaakt van puur en eerlijk Europees hout. Een boom legt CO2 vast en geeft zuurstof af en daarmee is de invloed van hout op het milieu meestal neutraal. We werken met ecologische afwerkingsmaterialen zoals lijm en verf. Naast onze houten modules bieden we aanvullende producten die maximaal ecologisch zijn. Zo zorgen we er samen voor dat de wereld mooi en leefbaar blijft.

Flexibiliteit

De interieurs zijn modulair; alle elementen zijn los en in verschillende combinaties te gebruiken. Na een eenmalige investering kan de gebruiker jaren vooruit met de bouwstenen die hij heeft gekocht. Er kan altijd bijgekocht worden en na gebruik kunnen de materialen teruggeleverd worden.

Circulaire visie en missie van Ozo

Visie

Ozo is ontstaan vanuit een sterke visie op de maatschappij. Onze visie bestaat uit twee onderdelen.

– Een leefbare wereld maak je samen (Lohas.)

We dragen met z’n allen de verantwoordelijkheid om de wereld leefbaar te houden. Het toepassen van schone, gebruikte en/of ecologische materialen draagt bij aan een leefbare wereld. Hierbij worden geen concessies gedaan aan de uitstraling en het gebruiksgemak.

 – De natuur is de basis (Biophillic Design)

– Mensen voelen zich goed in de natuur en zijn daar productiever en creatiever. Een omgeving die inspeelt op dit gegeven draagt in grote mate bij aan het welzijn van de mens.

– De natuur biedt alles wat we nodig hebben.

– De mens is ook natuur; de natuur gaat daarom nooit vervelen.

 

Missie

Samen zorgen dat de wereld mooi en leefbaar blijft door deze minimaal te belasten met toxische stoffen, afval en onnodig vervuilende productie. Wij delen onze kennis over duurzame interieurs en materialen met professionals en gebruikers die net als wij een bijdrage willen leveren aan het verduurzamen van de wereld.

 

Woning Zevenaar

Woning Zevenaar

Woning Zevenaar

Bij dit project hebben we aan een bestaande jaren 50 woning een ruime aanbouw ontworpen. De staat van het huis was niet al te best, dus een grondige renovatie was nodig. Tevens was de ruimte voor dit samengestelde gezin te klein en was een duurzame aanbouw noodzakelijk. In het ontwerp is rekening gehouden met de nieuwste technieken en materialen om de aanbouw zo duurzaam mogelijk te maken. Met 2 grote daklichten brengen we voldoende daglicht in de woning. De oude keuken/eetkamer en woonkamer worden samen een grote woonkamer. In de aanbouw is er plaats voor een grote leefkeuken en eetkamer. Tevens is hier de masterbedroom met inbouwkasten en een ruime badkamer te vinden. 

Woning Flevoland

Woning Flevoland

Woning Flevoland

Vanuit onze opdrachtgever kregen we de kans deze mooie ‘schuurwoning’ te ontwerpen. Gezien de positie van het kavel ten opzichte van bestaande windmolens,  moest er rekening gehouden worden met een redelijk gesloten zijde aan de noordoost zijde van de woning. Dit bracht een interessante uitdaging met zich mee. De wens van de opdrachtgever was tevens om naast de woning een bed&breakfast te realiseren die gekoppeld was aan de woning. In de stijl van de woning en B&B is er ook een garage met bovenliggend kantoor aan huis ontworpen. 

Verbinding maken tussen interieur en exterieur

Verbinding maken tussen interieur en exterieur

Verbinding maken tussen interieur en exterieur…

Voor deze opdracht hebben we het interieur van de woning geheel gerenoveerd en opnieuw ingedeeld op begane grond niveau, waarbij de tuin een onderdeel is van de verbouwing. Het idee is geweest om het interieur met buiten te verbinden en de leefruimte bij mooi weer te verdubbelen maar ook gevoelsmatig minder niet in de weg te hebben staan richting het terras en de tuin. De bestaande aanbouw fungeert met haar openslaande deuren als een corridor en hierop sloot een grondige herindeling van de keuken, eetkamer en bijkeuken aan. De bijkeuken is opengebroken en hierin is de keuken doorgezet. De keuken is zo groter maar ook het daglicht komt nu van alle vier de zijden van de woning. Met het resultaat dat het terras een verlengstuk van de woning is geworden, die door toevoeging van de pergola met een waterafstotend schaduwdoek het mogelijk maakt om een groot deel van het jaar buiten te leven.

Doordat alles naadloos doorloopt wilden we met de tuin buiten het terras iets anders doen door hoogteverschil toe te passen. Door op verschillende hoogte bakken van steenschotten te plaatsen is de begroeiing van binnenuit beter te zien en door een zitkuil te maken, zit je ook als het waait, heerlijk beschut in je tuin te genieten.

Maatwerk keuken

De grootste uitdaging van dit plan was de plaatsing van de keuken, in verband met twee constructieve kolommen die niet konden worden verplaatst is er voor gekozen om deze op te nemen in de keuken. Eén duidelijk zichtbaar door het kookeiland, de andere verstopt achter een kastenwand waarin apparatuur maar ook een nieuwe routing gemaakt is, zoals hiernaast te zien is. Deze maatwerk keuken, ontworpen door ons en gebouwd door Hubbers Interieurmakers, is georiënteerd op de tuin. Als je aan het koken bent kijk je uit op de tuin en ook de zichtlijnen zijn in lijn met de buitenruimte. De bijkeuken is bij de keuken gevoegd zodat langs de buitenmuur nog een groot werkblad is waarin een kleine moestuin is geïntegreerd. Alle kasten zijn opgebouwd uit gerecycled plaatmateriaal. De fronten van de keuken zijn gemaakt van duurzaam FSC® hout, samen met de opdrachtgever hebben we gekeken naar de vlakverdeling van het hout. Uiteindelijk zijn de panelen voorzien van subtiel freeswerk in de vorm van een Hongaarse punt. Voor het spoelgedeelte hebben we een stuk natuurlijk vochtwering aangebracht in de vorm van tadelakt.

Gebruik wat reeds aanwezig is

In de gehele woning was de bestaande houten afwerkvloer echt aan vervanging toe. Opschuren was geen optie meer en eigenlijk was hoe de vloer destijds gelegd was ook al een probleem. De vloer is er uitgehaald en naar een houthandel gebracht die er een tweede leven aan heeft kunnen geven. Dan bleven we over met de kale vloer, hierin hebben we vloerverwarming in laten frezen en vervolgens enkel weer afgewerkt met een dunne toplaag doorgetrokken naar het terras voor een optische eenheid. 

Alle muren zijn voorzien van ecologische leemstuc: deze hebben we een frisse nieuwe laag gegeven en afgewerkt met krijtverf van Amazona. Eveneens de plafonds hebben we voorzien van een nieuwe kalklaag en laag krijtverf.

Als je renoveert steekt alles wat je niet onder handen neemt af, als een vlag op een modderschuit. De gordijnen die er hingen konden nog prima een ronde mee, door her en der wat nieuwe onderdelen in te zetten werkt alles weer als nieuw! De haard is ook aangepakt door hem beter te installeren en de ontbrekende onderdelen (van een fraai ontwerp wat met elastiekjes bij elkaar blijft) aan te vullen.

Een binnenruimte buiten

Zoals eerder gezegd hebben we er voor gekozen om ook de buitenruimte meer te betrekken bij de woning. Het terras is doorgetrokken en is via de openslaande deuren in directe verbinding met de eetkamer en keuken. Door het plaatsen van een grote pergola over de volle breedte van de woning is de buitenruimte vrijwel het geheel jaar te gebruiken. De waterafstotende schaduwdoeken zorgen voor een droge en comfortabele plaats om buiten te kunnen genieten van een maaltijd of een borreltje. Een bestaande kolom van de overkapping hebben we vervangen door een boomstam, dit soort natuurlijke materialen versterken het buiten gevoel en geeft het allemaal een prettigere uitstraling. 

Om meer natuurlijke elementen vanuit het interieur te ervaren hebben we gekeken om in de rest van de tuin te spelen met niveau verschillen. Uiteindelijk is de keuze gevallen op een ruime zitkuil die met tweedehands steenschotten vormgegeven is. Een mooi robuust duurzaam product dat uitermate goed past bij de wensen van de opdrachtgever.