Vliegtuig interieur

Experience happy flight design

Tegenwoordig worden mensen nog steeds net als in de eerste passagiersvliegtuigen als ‘sardientjes in een blik’ vervoerd. Deze negatieve associatie met de reisbeleving is jammer, aangezien dit intrinsiek een positieve en blijde beleving is. Immers het op reis gaan voor vakantie of werk, is voor nagenoeg iedereen een prettig idee.

Naar ons idee kan dat reizen zelf met de hele beleving die men ermee ondergaat een stuk comfortabeler. Mensen zijn druk en hebben weinig behoeft aan gedoe. Meer luxe en comfort draagt bij aan een prettigere reis en daar wil men ook graag ´wat´ voor betalen. Anno 2014 verwacht men veel voor weinig geld; je eigen comfortzone met veel ruimte en een mooie omgeving is een USP in plaats van prijs.

In ons ontwerp wordt gebruik gemaakt van chaise-longues annex ligbedden, die aan elkaar gekoppeld zijn tot één element en meer comfort en privacy bieden dan de huidige zitstoelen. Per element zijn er 4 plaatsen, deze zijn vast en kunnen niet worden versteld. De hoogte van het zitvlak van de bovenste ligelementen is ongeveer op slechts 1 meter van de vloer en is makkelijk te bereiken. Mocht degene die aan het raam zit, of in het midden van het vliegtuig zit, er uit willen, dan zal degene aan het gangpad plaats moeten maken. Mede door de extra welving zorgt dit voor minder overlast t.o.v. de klassieke situatie. De elementen en zittingen kunnen aangepast worden in lengte en hoogte, waardoor ze voor verschillende typen vliegtuigen geschikt zullen zijn. Ook zijn er diverse combinaties mogelijk met meer beweging in het vliegtuig d.m.v. eenvoudige oefeningen die je in en rond je stoel kunt doen.

Door gebruikmaking van een stuk grotere elementen i.c.m. een slimme positionering zal het aantal passagiers per vlucht ongeveer maar 25% minder bedragen. Hiervoor in de plaats is de beleving meer die van een businessclass. Door luxe en duurzame producten te gebruiken wordt lucht en akoestische kwaliteiten in het vliegtuig aanzienlijk verbeterd, wat bijdraagt aan een fittere reiziger bij aankomst. Rondom de zitplaatsen is er voldoende ruimte om handbagage op te bergen. Per passagier is er tevens een plexiglas blad aanwezig dat als tafeltje kan dienen maar geen obstakel vormt met het kijken van een film. Passagiers beschikken allen over een LED scherm, verlichting en eigen luchtventilatie die in de zitting kan worden verwerkt en per plek apart kan worden aangepast.

Voor de veiligheid zijn er zuurstofmaskers en airbags per plaats aanwezig en is er gekozen voor een 3-puntsgordel.  Wij denken dat het gebruik van airbags nodig is, aangezien passagiers liggend kwetsbaarder zullen zijn. Ten opzichte van de tot op heden gebruikte éénpunts-gordel denken we dat de veiligheid van de passagier meer dan geborgd is.

Kijken we naar de trends op het gebied van vliegen dan zal brandstofbesparing alsook vliegen in formatie hier niet mee ingevuld worden maar op het gebied van de individu is de trend juist dat er steeds meer één persoonshuishoudens zijn: we worden steeds socialer maar wel vanuit onze eigen comfortzone. De totale beleving en uitstraling in het vliegtuig moet comfortabel, modern, huiselijk, fris en duurzaam zijn. Een bamboevloer in combinatie met kleden dragen hier aan bij. Het gebruik van moswanden voor de trap en toiletten zorgen voor een frisse uitstraling maar dragen ook bij aan een goede lucht en geluidskwaliteit. De elementen kunnen worden gemaakt van slijtvast volkernmateriaal als bijvoorbeeld bioplastic PLA in door en door wit.

 

Happyflying: een nieuwe comfortabele vliegbeleving