Verbinding maken tussen interieur en exterieur…

Voor deze opdracht hebben we het interieur van de woning geheel gerenoveerd en opnieuw ingedeeld op begane grond niveau, waarbij de tuin een onderdeel is van de verbouwing. Het idee is geweest om het interieur met buiten te verbinden en de leefruimte bij mooi weer te verdubbelen maar ook gevoelsmatig minder niet in de weg te hebben staan richting het terras en de tuin. De bestaande aanbouw fungeert met haar openslaande deuren als een corridor en hierop sloot een grondige herindeling van de keuken, eetkamer en bijkeuken aan. De bijkeuken is opengebroken en hierin is de keuken doorgezet. De keuken is zo groter maar ook het daglicht komt nu van alle vier de zijden van de woning. Met het resultaat dat het terras een verlengstuk van de woning is geworden, die door toevoeging van de pergola met een waterafstotend schaduwdoek het mogelijk maakt om een groot deel van het jaar buiten te leven.

Doordat alles naadloos doorloopt wilden we met de tuin buiten het terras iets anders doen door hoogteverschil toe te passen. Door op verschillende hoogte bakken van steenschotten te plaatsen is de begroeiing van binnenuit beter te zien en door een zitkuil te maken, zit je ook als het waait, heerlijk beschut in je tuin te genieten.

Maatwerk keuken

De grootste uitdaging van dit plan was de plaatsing van de keuken, in verband met twee constructieve kolommen die niet konden worden verplaatst is er voor gekozen om deze op te nemen in de keuken. Eén duidelijk zichtbaar door het kookeiland, de andere verstopt achter een kastenwand waarin apparatuur maar ook een nieuwe routing gemaakt is, zoals hiernaast te zien is. Deze maatwerk keuken, ontworpen door ons en gebouwd door Hubbers Interieurmakers, is georiënteerd op de tuin. Als je aan het koken bent kijk je uit op de tuin en ook de zichtlijnen zijn in lijn met de buitenruimte. De bijkeuken is bij de keuken gevoegd zodat langs de buitenmuur nog een groot werkblad is waarin een kleine moestuin is geïntegreerd. Alle kasten zijn opgebouwd uit gerecycled plaatmateriaal. De fronten van de keuken zijn gemaakt van duurzaam FSC® hout, samen met de opdrachtgever hebben we gekeken naar de vlakverdeling van het hout. Uiteindelijk zijn de panelen voorzien van subtiel freeswerk in de vorm van een Hongaarse punt. Voor het spoelgedeelte hebben we een stuk natuurlijk vochtwering aangebracht in de vorm van tadelakt.

Gebruik wat reeds aanwezig is

In de gehele woning was de bestaande houten afwerkvloer echt aan vervanging toe. Opschuren was geen optie meer en eigenlijk was hoe de vloer destijds gelegd was ook al een probleem. De vloer is er uitgehaald en naar een houthandel gebracht die er een tweede leven aan heeft kunnen geven. Dan bleven we over met de kale vloer, hierin hebben we vloerverwarming in laten frezen en vervolgens enkel weer afgewerkt met een dunne toplaag doorgetrokken naar het terras voor een optische eenheid. 

Alle muren zijn voorzien van ecologische leemstuc: deze hebben we een frisse nieuwe laag gegeven en afgewerkt met krijtverf van Amazona. Eveneens de plafonds hebben we voorzien van een nieuwe kalklaag en laag krijtverf.

Als je renoveert steekt alles wat je niet onder handen neemt af, als een vlag op een modderschuit. De gordijnen die er hingen konden nog prima een ronde mee, door her en der wat nieuwe onderdelen in te zetten werkt alles weer als nieuw! De haard is ook aangepakt door hem beter te installeren en de ontbrekende onderdelen (van een fraai ontwerp wat met elastiekjes bij elkaar blijft) aan te vullen.

Een binnenruimte buiten

Zoals eerder gezegd hebben we er voor gekozen om ook de buitenruimte meer te betrekken bij de woning. Het terras is doorgetrokken en is via de openslaande deuren in directe verbinding met de eetkamer en keuken. Door het plaatsen van een grote pergola over de volle breedte van de woning is de buitenruimte vrijwel het geheel jaar te gebruiken. De waterafstotende schaduwdoeken zorgen voor een droge en comfortabele plaats om buiten te kunnen genieten van een maaltijd of een borreltje. Een bestaande kolom van de overkapping hebben we vervangen door een boomstam, dit soort natuurlijke materialen versterken het buiten gevoel en geeft het allemaal een prettigere uitstraling. 

Om meer natuurlijke elementen vanuit het interieur te ervaren hebben we gekeken om in de rest van de tuin te spelen met niveau verschillen. Uiteindelijk is de keuze gevallen op een ruime zitkuil die met tweedehands steenschotten vormgegeven is. Een mooi robuust duurzaam product dat uitermate goed past bij de wensen van de opdrachtgever.