Duurzaam bedrijf met een duurzaam interieur

Voor het kantoor van Solareis was de vraag om een zo circulair en duurzaam mogelijk kantoor te ontwerpen. In dit nieuwe pand hebben we door middel van veel hergebruikte materialen een solide basis neergezet voor een spannend kantoor in een anders doorsnee open ruimte. De wens was er ook vanuit de opdrachtgever om gebruik te maken van tweedehands en refurbished meubilair om het kantoor aan te kleden en dat geeft een heel fijn eindresultaat. Daarnaast hebben we door middel van duurzame en ruwe materialen een volledig uniek en stoer interieur gerealiseerd wat na het gebruik in het kantoor, zo weer terug kan naar de tweede hands bouwmaterialen handel.

 

Van schets tot uitvoer, het ontwerp is volledig in het beheer van van Keulen Ontwerp geweest.

Maatwerk plan

Een van de ingrepen bestaat er uit om de vloeren in het midden te verhogen en zo alle werkplekken, ook die aan de buitenzijde van de ruimte, een goed uitzicht op buiten te bieden. De vloeren maken een soort terrassen die of met werkplekken of ontspanning (bank, boksbal, kussens etc. ) zijn ingevuld.  Herkenbaar voor iedereen en voorzien van een logische opbouw. Rondom voorzien van circulair tapijt van Desso.

Doordat het zo eenvoudig werken is met deze overgedimensioneerde balken waren met name de vloeren heel snel klaar en was er in de strakke planning wat meer ruimte voor andere in het oog vallende zaken; het meubelmaatwerk.

Gebruik wat reeds aanwezig is

 

Een belangrijk aspect van circulair ontwerp is het ontwerpen van producten en systemen die kunnen worden gedemonteerd, gerepareerd en hergebruikt. Dit betekent dat er niet alleen wordt gekeken naar het product zelf, maar ook naar de manier waarop het wordt geproduceerd, vervoerd en afgevoerd aan het einde van de levensduur.

Bij Solareis is dit in grote mate gebeurd met de houten balken vloeren. Maar ook de losse onderdelen zijn losmaakbaar en herbruikbaar. Op deze foto zie je de refurbished chair van Herman Miller, de Mirra. De lampen zijn gemaakt van gerecycelde cd’s, volgens een mooi gepersonificeerd atalier van mycreation van Philips, Signify. De bezoekersstoelen komen van styling by ellis en zijn een ontwerp van de Deense meubelontwerper Erik Jorgensson. De tafel uit de Fabrikoos collectie is geleverd door cantor en gemaakt met cc gefreesde precisie van thenewmakers; ieder onderdeel is naleverbaar! De wanden die draaibaar zijn ivm de glasbewassing zijn van dezelfde lengtes als de vloerdelen en vv potten gemaakt van gerecycled plastic van Elho. De wanden zijn moudlair en eenvoudig weer te demonteren en elders op te bouwen. Aanvullingen eenvoudig bij te leveren.

 

Een relaxruimte die ook als informeel overleg plekje dient

Een ander aspect van duurzaam interieurontwerp is energiezuinigheid. Door het gebruik van LED-verlichting, energiezuinige apparatuur en isolatie kan het energieverbruik worden verminderd en kan het interieur energiezuiniger worden gemaakt.

Het verminderen van afval en het bevorderen van recycling is ook belangrijk voor een duurzaam interieur. Door het gebruik van recyclebare materialen en het verminderen van de hoeveelheid afval die wordt geproduceerd, kan de impact op het milieu worden verminderd. Zo hebben we bij Solareis gekozen voor een muziek systeem van La Boite concept, de enige bij ons bekende leverancier in Europa die gegarandeerd onderdelen na-levert op de door hun geleverde producten; tot in lengte van dagen. In de snel veranderende wereld van electronika een bijzondere en duurzame service, geen wegwerp maar reparatie!