Circulair meubilair in het circulaire kantoor

Circulair meubilair in het circulaire kantoor

Stel je voor: je bedrijf gaat verhuizen of je wil je interieur aanpassen. Je haalt een paar tussenwanden uit elkaar en maakt daar een concentratiewerkplek van. De planken die je overhoudt, worden een trap met een vergaderplek eronder. Met enkele nieuwe bureaus en een paar flinke planten erbij heb je zo een nieuw kantoor. Dat is het concept van Ozo circulair kantoormeubilair.

Ozo biedt robuuste elementen van supersterk circulair hout die steeds opnieuw te gebruiken zijn. Zie het maar als een kruising tussen Lego® en Kapla®. De elementen zijn stoer en eerlijk en bovendien circulair. Als je ze op de juiste manier toepast, kunnen ze eindeloos opnieuw gebruikt worden. Zo ben je extreem flexibel en heb je veel minder materialen (en dus geld) nodig.

Of je nu organisaties adviseert als architect of projectinrichter of je koopt als organisatie zelf circulair meubilair in; we gaan samen op zoek naar een interieur dat gezond en uitnodigend is om in te werken. Het past bij de organisatie en heeft een minimale footprint, Ozo circulair kantoormeubilair kan eenvoudig ingezet worden als aanvulling in dit interieur.

Hout als circulair meubilair

Ozo wordt gemaakt van CLT. Dit is blank, licht hout met een zichtbare nerf. Indien gewenst kan het hout afgewerkt worden met ecowax of ecologische verf.

Deze stevige basis kan desgewenst aangevuld worden met sfeermakers als tapijt, verlichting, raambekleding en planten. Uiteraard zijn deze additionele producten herbruikbaar en eerlijk zoals wol, katoen, vilt, bamboe, jute, hennep of gerecycled glas en plastic.

Pijlers

Een interieur moet in de eerste plaats goed voelen. Sfeer en comfort zijn minstens zo belangrijk als duurzaamheid en circulariteit. Ozo interieurs brengen de voordelen van de natuur naar binnen. Natuurlijke materialen, kleur en groen zorgen samen met het juiste ontwerp dat gebruikers zich prettig voelen in de ruimte.

Dit zijn de pijlers voor een Ozo-interieur:

Een pure, eigentijdse uitstraling

Het materiaal is stoer, basic en eigentijds. Er wordt gewerkt met supersterke, houten elementen die als meubels dienen, maar die ook gestapeld kunnen worden zodat plateaus, vides en entresols ontstaan. De architect of gebruiker maakt het ontwerp, Ozo zorgt dat het voor elkaar komt.

Welzijn voor de gebruiker

Mensen zijn op hun best in de natuur. Met een Ozo interieur haal je de kracht van de natuur in huis. Dat begint bij het hout. Iets puurders bestaat bijna niet. Als je vanaf het eerste ontwerp de parallel met de natuur voor ogen houdt, kom je al snel op zaken als heldere zichtlijnen, variatie in werkplekken, een prettig binnenklimaat, goede akoestiek, een minimum aan toxische stoffen en het gebruikt van natuurlijke kleuren. Dit is allemaal mogelijk en we kunnen hierin meedenken.

Een absoluut minimum aan belasting voor mens en milieu

We werken vanuit een diep respect voor mens en milieu. Ozo is gemaakt van puur en eerlijk Europees hout. Een boom legt CO2 vast en geeft zuurstof af en daarmee is de invloed van hout op het milieu meestal neutraal. We werken met ecologische afwerkingsmaterialen zoals lijm en verf. Naast onze houten modules bieden we aanvullende producten die maximaal ecologisch zijn. Zo zorgen we er samen voor dat de wereld mooi en leefbaar blijft.

Flexibiliteit

De interieurs zijn modulair; alle elementen zijn los en in verschillende combinaties te gebruiken. Na een eenmalige investering kan de gebruiker jaren vooruit met de bouwstenen die hij heeft gekocht. Er kan altijd bijgekocht worden en na gebruik kunnen de materialen teruggeleverd worden.

Circulaire visie en missie van Ozo

Visie

Ozo is ontstaan vanuit een sterke visie op de maatschappij. Onze visie bestaat uit twee onderdelen.

– Een leefbare wereld maak je samen (Lohas.)

We dragen met z’n allen de verantwoordelijkheid om de wereld leefbaar te houden. Het toepassen van schone, gebruikte en/of ecologische materialen draagt bij aan een leefbare wereld. Hierbij worden geen concessies gedaan aan de uitstraling en het gebruiksgemak.

 – De natuur is de basis (Biophillic Design)

– Mensen voelen zich goed in de natuur en zijn daar productiever en creatiever. Een omgeving die inspeelt op dit gegeven draagt in grote mate bij aan het welzijn van de mens.

– De natuur biedt alles wat we nodig hebben.

– De mens is ook natuur; de natuur gaat daarom nooit vervelen.

 

Missie

Samen zorgen dat de wereld mooi en leefbaar blijft door deze minimaal te belasten met toxische stoffen, afval en onnodig vervuilende productie. Wij delen onze kennis over duurzame interieurs en materialen met professionals en gebruikers die net als wij een bijdrage willen leveren aan het verduurzamen van de wereld.

 

Meer dan alleen een cultureel centrum

Meer dan alleen een cultureel centrum

Meer dan alleen een cultureel centrum

Deze haalbaarheidsstudie is opgebouwd uit twee delen, een daarvan is vernieuwbouw de ander is nieuwbouw.

Vernieuwbouw

De grote zaal wordt in dit scenario verbouwd waarbij de huidige entree behouden blijft .
Aan de noordzijde van de entree is een terras gedacht wat ook als ontmoetingsplek kan fungeren.
Door het gebouw te voorzien van een eenduidig materiaal gebruik worden de in- en uitgangen prominenter.
Het gebruik:

Een vervolgstap in de exploitatie kan zijn dat het pand ook in gedeelten te exploiteren is.
De voorzijde van de Kinkel is open en de lokalen voorzien van een kleur. Hiermee wordt een open en leesbare structuur gemaakt richting het plein met een duidelijke opbouw. Denkbaar is hierbij dat kleuren op gebruik zijn afgestemd bijvoorbeeld akoestische ruimten, ontmoetingsruimten, kantoor etc.

De Grote “vernieuwbouwde” zaal kent als de vloer dicht gelegd wordt een ruimte die multifunctioneel ingezet kan worden: zo is een functie als restaurant- lunch cafe denkbaar, maar ook als flexplekken locatie voor ZZP-ers, oefenruimte voor div. activiteiten, vergaderzaal etc. Het voordeel van een “losse vloer” is dat de grote zaal ook gebruikt kan worden wanneer het podium niet in gebruik is en niet aanvoelt als een lege sportzaal. Door de verschillende meubel opstellingen geeft de zaal ook met een dichte vloer een ‘gevulde’ indruk met veel wisselwerking met buiten.
Wanneer de vloer open is kan de zaal in zijn geheel gevuld worden met zitplaatsen waardoor alles gericht is op het podium. De vloerdelen die weggehaald worden, kunnen onder de tribune geplaatst worden. De lamellenstructuur van de tribune zorgt dat wisselwerking met buiten optimaal behouden blijft . Door ‘losse balkons’ te plaatsen op de tribunes ontstaan flexibele en multifunctionele loges.

Nieuwbouw

Bij het plaatsen van een nieuwe grote zaal wordt deze haaks op de buitengevel van de huidige grote zaal gepositioneerd. Ook hierbij wordt de huidige entree intact gehouden maar wordt er eveneens aan de andere zijde een gelijksoortige entree geplaatst. Aan de noordzijde van de entree is er een terras wat ook als ontmoetingsplek kan fungeren. De bestaande grote zaal wordt foyer en is tevens uitgebreid met een nieuwe gevel die meandert om de nieuwe grote zaal. Vanuit deze foyer kan een zachte verbinding richting het gemeente huis ontsloten worden maar bij voldoende wisselwerking is het ook mogelijk om een luchtbrug of tunnel vanuit deze locatie te ontsluiten.

Bij binnenkomst komt men in de foyer terecht welke uitgerust dient te worden met een nieuwe bar/balie die ook dient i.c.m. de functie van restaurant/eetgelegenheid. Vanaf dit punt kan men de grote zaal binnenkijken en deze zijde kan ook open gezet worden, zodat er een grotere ruimte ontstaat. Deze grote zaal zal d.m.v. een scheiding in vier ruimtes deelbaar zijn. De ruimtes worden hierdoor optimaal benut en kunnen verhuurd worden. De gevels kunnen opengevouwen voor maximale wisselwerking met het plein en wordt semi-transparant door het gebruik van shutters voor de ramen. In de nok is voldoende hoogte voor het plaatsen van allerhande techniek die in overleg met de diverse groepen gebruikers te bepalen is.

Bovenop de Kinkel is er een mogelijkheid om zes stuks atelier woningen/ appartementen te plaatsen van circa 50m2 grond gebonden oppervlak. Hiermee krijgt de leefbaarheid door sociaal maatschappelijke samenhang onder één dak een extra dimensie.
Goed op de afbeeldingen is te zien hoe de appartementen op de Kinkel ogen in combinatie met de nieuwe grote zaal. Door de woningen los van elkaar te plaatsen ontstaat een luchtig gevelbeeld. Op de gevel naast de entree is de mogelijkheid om aankondigingen te
doen mbt activiteiten. Op het dak van de Kinkel en deels van het foyer is er ruimte voor een dakterras en het plaatsen van moestuinen. Hier kan men genieten van het uitzicht op de pleinen. Ook de appartementen kennen vanaf dit dak een intensievere interactie doordat ze dicht bij dit ontmoeting-dak gepositioneerd zijn. In de Kinkel is plaats voor mogelijk een organisatie als SWL. De ruimtes hebben we zo open mogelijk gelaten. Als afscheidingen worden boekenkasten gebruikt, die niet tot het plafond rijken: de openheid blijft behouden maar optimaal gebruikmakend van het akoestische voordeel van de boekenkasten. De balustrade van de trappen zijn ook voorzien van
boeken en tussen de trapdelen in zijn er in de traphuizen mogelijk drie groenstroken te plaatsen die garant staan voor schone lucht, een aangename beleving met een dito binnenklimaat voor werknemer en bezoeker. Het kantoor en bibliotheek horen door hun transparante karakter bij het achterliggende plein.

Aan de achterzijde van de Kinkel ontstaat er een plein wat een meer besloten karakter kent. Naast diverse activiteiten zoals een terras, jongeren plekken waar bijvoorbeeld geskateboard kan worden, kan er een passage richting de Regenboog gevormd worden, door ons aangeduid als los van elkaar geplaatste daken. Deze kunnen elk als parasol fungeren maar samen een luchtige doorgang maken. Om het achtergelegen plein te voorzien van diverse mogelijke invullingen als reuring is een open werkplaats onder een afdak aan de regenboogschool zijde goed denkbaar. De passage zal aan de achterzijde apart ontsloten worden door een doorgang
door de huidige Kinkel te maken recht in lijn met de huidige entree.

Maatwerk plan

Een van de ingrepen bestaat er uit om de vloeren in het midden te verhogen en zo alle werkplekken, ook die aan de buitenzijde van de ruimte, een goed uitzicht op buiten te bieden. De vloeren maken een soort terrassen die of met werkplekken of ontspanning (bank, boksbal, kussens etc. ) zijn ingevuld.  Herkenbaar voor iedereen en voorzien van een logische opbouw. Rondom voorzien van circulair tapijt van Desso.

Doordat het zo eenvoudig werken is met deze overgedimensioneerde balken waren met name de vloeren heel snel klaar en was er in de strakke planning wat meer ruimte voor andere in het oog vallende zaken; het meubelmaatwerk.

Gebruik wat reeds aanwezig is

 

Een belangrijk aspect van circulair ontwerp is het ontwerpen van producten en systemen die kunnen worden gedemonteerd, gerepareerd en hergebruikt. Dit betekent dat er niet alleen wordt gekeken naar het product zelf, maar ook naar de manier waarop het wordt geproduceerd, vervoerd en afgevoerd aan het einde van de levensduur.

Bij Solareis is dit in grote mate gebeurd met de houten balken vloeren. Maar ook de losse onderdelen zijn losmaakbaar en herbruikbaar. Op deze foto zie je de refurbished chair van Herman Miller, de Mirra. De lampen zijn gemaakt van gerecycelde cd’s, volgens een mooi gepersonificeerd atalier van mycreation van Philips, Signify. De bezoekersstoelen komen van styling by ellis en zijn een ontwerp van de Deense meubelontwerper Erik Jorgensson. De tafel uit de Fabrikoos collectie is geleverd door cantor en gemaakt met cc gefreesde precisie van thenewmakers; ieder onderdeel is naleverbaar! De wanden die draaibaar zijn ivm de glasbewassing zijn van dezelfde lengtes als de vloerdelen en vv potten gemaakt van gerecycled plastic van Elho. De wanden zijn moudlair en eenvoudig weer te demonteren en elders op te bouwen. Aanvullingen eenvoudig bij te leveren.

 

Een relaxruimte die ook als informeel overleg plekje dient

Een ander aspect van duurzaam interieurontwerp is energiezuinigheid. Door het gebruik van LED-verlichting, energiezuinige apparatuur en isolatie kan het energieverbruik worden verminderd en kan het interieur energiezuiniger worden gemaakt.

Het verminderen van afval en het bevorderen van recycling is ook belangrijk voor een duurzaam interieur. Door het gebruik van recyclebare materialen en het verminderen van de hoeveelheid afval die wordt geproduceerd, kan de impact op het milieu worden verminderd. Zo hebben we bij Solareis gekozen voor een muziek systeem van La boite concpet, de enige bij ons bekende levernacier in europa die gegarandeert onderdelen nalevert op de door hun geleverde producten; to in lengte van dagen. In de snel veranderende wereld van electronica een bijzondere en duurzame service, geen wegwerp maar reparatie! 

 

Meer licht en groen in het kantoor

Meer licht en groen in het kantoor

Meer licht en groen in het kantoor

Voor het kantoor van LUUM…

zijn we vrijwel volledig circulair en duurzaam aan de slag geweest. In dit nieuwe pand hebben we door middel van veel hergebruikte materialen een solide basis neergezet voor een spannend kantoor in een anders doorsnee open ruimte. De wens was er ook vanuit de opdrachtgever om gebruik te maken van tweedehands en refurbished meubilair om het kantoor aan te kleden en dat geeft een heel fijn eindresultaat. Daarnaast hebben we door middel van duurzame en ruwe materialen een volledig uniek en stoer interieur gerealiseerd wat na het gebruik in het kantoor, zo weer terug kan naar de tweede hands bouwmaterialen handel.

Van schets tot uitvoer, het ontwerp is volledig in het beheer van van Keulen Ontwerp geweest.

Maatwerk keuken

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum

Gebruik wat reeds aanwezig is

 

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum

Een binnenruimte buiten

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum

 

Woning Zevenaar

Woning Zevenaar

Woning Zevenaar

Bij dit project hebben we aan een bestaande jaren 50 woning een ruime aanbouw ontworpen. De staat van het huis was niet al te best, dus een grondige renovatie was nodig. Tevens was de ruimte voor dit samengestelde gezin te klein en was een duurzame aanbouw noodzakelijk. In het ontwerp is rekening gehouden met de nieuwste technieken en materialen om de aanbouw zo duurzaam mogelijk te maken. Met 2 grote daklichten brengen we voldoende daglicht in de woning. De oude keuken/eetkamer en woonkamer worden samen een grote woonkamer. In de aanbouw is er plaats voor een grote leefkeuken en eetkamer. Tevens is hier de masterbedroom met inbouwkasten en een ruime badkamer te vinden. 

Woning Flevoland

Woning Flevoland

Woning Flevoland

Vanuit onze opdrachtgever kregen we de kans deze mooie ‘schuurwoning’ te ontwerpen. Gezien de positie van het kavel ten opzichte van bestaande windmolens,  moest er rekening gehouden worden met een redelijk gesloten zijde aan de noordoost zijde van de woning. Dit bracht een interessante uitdaging met zich mee. De wens van de opdrachtgever was tevens om naast de woning een bed&breakfast te realiseren die gekoppeld was aan de woning. In de stijl van de woning en B&B is er ook een garage met bovenliggend kantoor aan huis ontworpen.