Nature’s best…en de rest

Afgelopen donderdag mocht ik een lezing omtrent circulariteit en duurzaamheid geven. Dit mocht ik doen voor de interieur afdeling van de Saxion Hoge school aan alle gerelateerde MBO opleidingen. Het onderwerp leeft enorm en ook de struggle om het juiste te doen. Moet je altijd kiezen voor Nature’s best of zit de grote winst juist in de rest?
Het leek me goed om de meest basale afwegings-niveaus hier nog maar eens op te sommen. Een belangrijk hulpmiddel hierbij om antwoord op je vraag te krijgen: “wat nu wel en niet voor je verbouwplannen in te zetten?” is de ladder van Lansink. Van boven naar onder behandeld:
  • Je ziet dan gelijk dat het schot voor open doel is; niets doen is het beste! Uiteraard als je iets niet koopt is je footprint het meest minimaal.
  • Daaronder komt hergebruik en dat is een belangrijk onderdeel; het oogsten van gebouwen en onderdelen terugbrengen in de keten scoort hoog maar is ook erg arbeidsintensief en daarmee soms moeilijker in te zetten. Soms schieten prijzen van gebruikte spullen door en zijn duurder dan nieuw, daar moeten we dus van af! Hergebruik van meubels is uiteraard eenvoudiger en geeft meteen karakter aan een ruimte.
  • Recyclen is de volgende. Deze scoort beduidend minder omdat nagenoeg altijd een flinke dosis energie moet worden toegevoegd om e.e.a. weer bruikbaar te maken. Denk aan glas, maar ook andere zaken vereisen vaak transport en energie. Hierin ligt wel de toekomst van de circulaire economie.
  • Verbranden, storten zijn de boosdoeners waar je weg wilt blijven maar als het dan toch moet is het wel fin als er op zijn minst energie wordt teruggewonnen tijdens het verbrandingsproces.
Maar dan ben je er nog niet; het oogsten van materialen is een tijdsgebonden sport die niet altijd uitkomt. Als je een kozijn demonteert en direct naar de bouwplaats brengt kun je qua kosten gelijk uitkomen met een nieuw kozijn. Moet het echter tussentijds nog opgeslagen dan schiet de balans al snel door naar de verkeerde kant. Vaak is een goed alternatief een hergroeibaar natuurlijk product (bio-based) dan een uitkomst. Dit kan sowieso een interessant alternatief zijn omdat deze producten schoon zijn tot in lengte van dagen en bijdragen aan een betere luchtkwaliteit. Vandaar dat we vaak kiezen voor Nature’s best.
Op allerlei fronten is bewezen dat wij mensen ons goed verhouden tot de natuur en dat het deels terug laten komen hiervan in en om gebouwen ons als mensen goed doet. Dat kan alleen al de kleur groen zijn die ons triggert, maar uiteraard is natuurlijker vaak ook beter. Een plastic plant geeft ons wel die link met de natuur maar draagt niets bij aan een betere luchtkwaliteit. Daarom zoeken we het in de natuurlijke oplossing hiervoor, als in biophillic design.
Niet alleen het invoeren van natuurlijke onderdelen brengen we mee. Ook, als we hierin inspraak hebben, de wens om een gebouw zo veel mogelijk te laten functioneren als de natuur: middels goede ventilatie en daglicht. Maar ook low-tech oplossingen die prettig en simpel zijn: Nature’s best…en de rest
#recycle #hergebruik #kantoor #office #doubleduty #eco #feelgood #duurzaam #interiorarchitect #binnenhuisarchitect #circulair #karton #duurzaam #sustainable #hout #wood  #cirkelstad #vankeulenontwerp #reuse #bottomup #biophylic #socialcapital #lohas
Mocht je naar aanleiding hiervan meer willen weten over hoe e.e.a toe te passen, neem vooral contact op, ik vertel je er graag meer over!

 

 

circulaire bar solareis
powered by recycling.nl
Daarom gebruiken we in onze projecten altijd een stevige dosis Biophillic Design(zoals de houtstructuur van de gebinten) aangevuld met hergebruikte materialen en meubels.
….en die verhoudingen schelen erg per project, voor onze meubellijn OZO maken we alleen gebruik van hergroeibaar CLT hout. Groen, groener, groenst…

….hier zie je naast de planten ook veel vintage meubilair toegepast wat het kantoor meteen een intieme uitstraling geeft.

Dit bijzondere behang ziet er niet alleen mooi uit, het ruikt ook nog eens heerlijk. Een betere link met de natuur kun je niet maken.

‘ Laten we er samen voor zorgen dat de wereld mooi en leefbaar blijft.’ Neem contact op, we helpen je graag verder…..

Plannen maken…?!

Wil jij ook graag een plan wat niet ophoudt bij de voordeur? Wij kunnen je helpen bij het implementeren ervan in je verbouw en interieur plannen voor je woning , kantoor of andersoortige ruimte met meer beleving en comfort. Duurzaamheid, flexibiliteit, goede akoestiek en gezond materiaalgebruik zijn hierbij onze standaard. Like, deel of commentaar….graag!!

Ik wil een plan:

Wonen

Werken

Disclaimer: wij trachten als gentlemen te handelen en te cureren, mochten er ondanks de grote zorg toch zaken niet naar wens zijn of is er een andersoortig hiaat, stellen wij het zeer op prijs om hiervan op de hoogte gesteld te worden en doen wij er alles aan het zo snel mogelijk te corrigeren. Alvast dank voor uw medewerking. Wil je (een deel van) dit blog bericht gebruiken, zorg dan altijd voor een duidelijke vermelding van txt incl. werkende link:“Door Hubert van Keulen, van Keulen Ontwerp. Ga naar www.vankeulenontwerp.nl voor het aanvragen van meer info.