Kleine ruimte, grote verandering!

Bij Unica in Arnhem hebben we een grote werkruimte omgebouwd naar drie prettige kleinere ruimtes. Dit was de conclusie na ons vertrouwde proces waarbij we in het begin van het traject samen met het personeel de morfologische kaart doorlopen. Door deze sessie kregen we een goed beeld van de wensen en eisen van de opdrachtgever, maar ook van het personeel dat dagelijks gebruik maakt van de ruimte. Uitgangspunt was uiteraard een duurzaam en circulair kantoor te ontwerpen en dat is het uiteindelijk dan ook geworden. 

 

Biophillic Design

De vernieuwde basis van het kantoor is het circulaire tapijt van Desso. Een groene strook op de grond die in het vernieuwde systeemplafond gespiegeld wordt door groene platen. Dit groene plafond is gelijk ook het denkbeeldige bladerdek van de boom die om een bestaande kolom is geplaatst, een stukje vakwerk van onze timmerman met hergebruikte materialen. De illusie van een boom is toch een vriendelijker aangezicht dan kale, koude stalen kolom. Deze boom is bij binnenkomst gelijk duidelijk te zien laat zet de toon voor de rest van het kantoor.

 

1+1=3

 

Een van de conclusies uit het overleg met alle betrokkenen was dus een verdeling van de ruimte. Een groot deel om te kunnen werken, aangekleed met beplanting, een zitje voor snel overleg en een bartafel met fietsen voor de nodige lichaamsbeweging. Daarnaast was er ook het verzoek om ook een ruimte te hebben waar je in alle rust kunt werken. Deze stilte ruimte hebben we ingeklemd tussen de twee andere ruimtes zodat je verbinding behoudt met alle omliggende ruimtes. Deze verbinding wordt ook gemaakt door een doorlopend patroon van ecologische behangstroken van Organoid die alle 3 de ruimtes met elkaar verbindt. De laatste van de 3 ruimtes is de woonkamer, een ruimte waar allerlei functies bij elkaar komen. Je kunt er rustig chillen, overleggen of een presentatie geven. Of voor degene die echt sportief is kan even boksen tegen de grote boksbal die midden in de ruimte hangt.

In alle ruimtes van het kantoor is er gekozen voor veel hangend groen dat op verschillende hoogtes gehangen kan worden. Veel gezonde lucht voor de mensen die er werken en ook nog eens een prettig uitzicht. 

 

Hergebruik op z’n best.

In dit kantoor was een nieuw plafond noodzakelijk voor de gebruikers. Ventilatie en verlichting moest worden aangepast en aangepakt. Maar wat doen we met de materialen die uit het oude plafond komen, deze kunnen we toch zeker nog een tweede leven geven? Uiteraard! Om de kantoorruimte van de stilte ruimte te scheiden hebben we gebruik gemaakt van de plafondplaten uit het oude plafond. Een eenvoudig houten frame is enerzijds verticaal en anderzijds horizontaal bekleed met de plafondplaten voor een akoestische wand. Tussen de bekleding zijn schappen gemaakt voor veel groen, zodat de wand een dubbele functie krijgt.