Hierboven zie je Barktex en Pinatex, twee schitterende duurzame producten met een natuurlijke oorsprong!

Steeds zijn er nieuwe ontwikkelingen binnen de wereld van (interieur) ontwerp. De tijd staat duidelijk niet stil en aangezien het 5 voor 12 is voor ons klimaat, wordt het toch echt tijd dat we, zoals zo vaak gezegd, meer circulair en duurzaam gaan werken.

We beginnen onze trip in Dieren bij Campo interieur & advies, als leverancier van Organoids grasbehang waren we geïnteresseerd in wat Jhon Campo ons kon vertellen over dit mooie product dat we al eens gebruikt hebben. Voor een komend project hebben we grote plannen voor dit mooie product aan de muur, daar een andere keer meer over.

Maar we kwamen nog meer tegen aan mooie producten: Pinatex. Dit sociaal en ecologisch verantwoord product vind zijn oorsprong in de Filippijnen, waar van de bladeren van de ananas dit mooie product gemaakt wordt. De vezels worden uit de bladeren gehaald en na een duurzaam proces komt daar dit mooie product uit, een alternatief voor leer dat geheel natuurlijk en duurzaam geproduceerd is.

Ook komen we hier Barktex tegen, een textiel gemaakt van boomschors. Dit product uit Oeganda is gemaakt van boomschors van de mutuba-boom. Is dit textiel nieuw? Nee, dit textiel wordt gezien als het oudste textiel uit de geschiedenis, aangezien de vorsten uit Afrika hier vroeger hun kleding van hadden. Desalniettemin is dit een prachtig product met een rijke historie en een legio mogelijkheden.

In Utrecht zijn we langs geweest bij Tynke van den heuvel van Studio Wae, een studio die het verschil wil maken door gebruik te maken van reststromen om hun producten te maken. Ze ontkomen er helaas nog niet aan om nog wat nieuws toe te moeten voegen aan een deel van collectie. Desondanks is er een enorme impact door het gebruik van de reststromen.

In collectie is o.a. de Cityscapes Concrete, een design buitentegel met een profiel waar leuke patronen mee gevormd kunnen worden. Het ontwerp van deze tegel is gebaseerd op het werk van M.C. Escher.

Voor ons als interieur ontwerpers misschien nog wel interessanter is de collectie van vloeroplossingen en wandpanelen. Geheel gemaakt van reststromen zijn deze producten in allerlei vormen te combineren en te maken. Volledig circulair en aanpasbaar naar wens. De vormen voor de vloeren, kleden en wandpanelen zijn gelijk aan elkaar dus ook goed te combineren. Dit gaan we binnenkort ook doen in een kantoor, tegen die tijd laten we dat zeker zien!

Op de terugweg naar Bemmel zijn we nog langs Kees Boot van Buro Boot geweest, dit ingenieurs buro maakt ook de vertaalslag naar circulair. Zo hebben ze inmiddels de dienst circulaire sloop. Met de slopers van een gebouw wordt een lijst gemaakt met mogelijke materialen, puien, toiletten, hout en andere bouwmaterialen. Zo hebben ze dit voor hun eigen kantoor gedaan om tot een fris nieuw interieur te komen. Maar zo kan dit natuurlijk ook voor andere projecten worden ingezet. We gaan snel een keer samen aan de slag met deze vorm van Urban Mining!

Zoals je kunt lezen staat circulair ondernemen niet stil en proberen we van alle kanten ons steentje bij te dragen.

Bij Studio Wae en Tynke van den Heuvel met de schitterende tegels van circulair tapijt!

Organoids behang in allerlei kleuren… Dit prachtige product is volledig natuurlijk en voelt en ruikt naar de bloemen en het gras waar het van gemaakt is.

De oude wielerbaan van het Amstelstadion is tegenwoordig onderdeel van het kantoor van Buro Boot

Met voldoende losse onderdelen kun je een prima circulaire trap realiseren.

Een volledige pui terugplaatsen in een ander gebouw, hoe gaaf is dat? De tocht sluis krijg je er dan gelijk gratis bij, van ziekenhuis naar kantoor…

‘ Laten we er samen voor zorgen dat de wereld mooi en leefbaar blijft.’

Neem contact op, we helpen je graag verder…..

Plannen maken…?!

Wil jij ook graag een plan wat niet ophoudt bij de voordeur? Wij kunnen je helpen bij het implementeren ervan in je verbouw en interieur plannen voor je woning , kantoor of andersoortige ruimte met meer beleving en comfort. Duurzaamheid, flexibiliteit, goede akoestiek en gezond materiaalgebruik zijn hierbij onze standaard. Like, deel of commentaar….graag!!

Ik wil een plan:

Wonen

Werken

Disclaimer: wij trachten als gentlemen te handelen en te cureren, mochten er ondanks de grote zorg toch zaken niet naar wens zijn of is er een andersoortig hiaat, stellen wij het zeer op prijs om hiervan op de hoogte gesteld te worden en doen wij er alles aan het zo snel mogelijk te corrigeren. Alvast dank voor uw medewerking.
Wil je (een deel van) dit blog bericht gebruiken, zorg dan altijd voor een duidelijke vermelding van txt incl. werkende link:“Door Hubert van Keulen, van Keulen Ontwerp. Ga naar www.vankeulenontwerp.nl voor het aanvragen van meer info.